Rugby / NFL Archives - Stadium Malaysia
close

Rugby / NFL

Rugby / NFL

Wanita Ini Hampir Bersalin Ketika Bersorak Untuk Pasukan Tiger

347e29751281048a65b2b61d2a7a8c31

Kalau dah namanya peminat fanatik, keadaan apa sekali pun bukanlah menjadi faktor penghalang. Ianya telah dibuktikan oleh seorang wanita yang hampir bersalin di stadium Adelaide ketika menyaksikan perlawanan pusingan kalah mati akhir pasukan Ragbi Richmond menentang .

 

Wanita tersebut yang dikenali sebagai Ashlee Sanders bagaimanapun hanya sempat menonton sehingga pusingan kedua permainan tersebut apabila beliau menyedari air ketuban nya mulai pecah sehingga memaksa beliau ke hospital bagi menyempurnakan proses bersalin.

Menurut Sanders, beliau sendiri tidak menyangka akan bersalin lebih awal kerana jangkaan beliau hanya akan bersalin beberapa hari selepas perlawanan ini.

Ketika itu, beliau mengharungi lebih dari 95,000 orang peminat sukan ragbi ini dan turut meminta keizinan kepada mereka yang beratur di tandas untuk terlebih dahulu masuk.

Lebih melucukan lagi. selepas Sanders menghubungi pasangannya, beliau kembali seketika di tempat duduk penonton untuk sambung melihat perlawanan tersebut sambil menunggu pasangannya itu sampai di stadium.

Walau bagaimanapun, Sanders selamat  melahirkan seorang cahaya mata lelaki yang diberi nama Archer dan berita kelahiran ini turut dibualkan dalam sidang media perlawanan ini.

Rugby / NFL

4 pasukan rebut Trofi Cabaran Pengerusi Malaysia Airports

unnamed
Empat pasukan bakal berentap dalam aksi separuh akhir Kejohanan Super Six bagi merebut Trofi Cabaran Pengerusi Malaysia Airports bermula hari ini.
 
Sekolah Sultan Alam Shah dijadualkan akan bertemu Victoria Institution hari ini manakala juara bertahan, Sekolah Tuanku Abdul Rahman (STAR) akan bertemu Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK) pada Sabtu ini.
 
Pemenang perlawanan akhir akan ditabalkan sebagai pemenang Trofi Cabaran Pengerusi Malaysia Airports, seperti musim-musim sebelumnya.
 
Menurut Pengarah Kejohanan Super Six, Noor Helmi Nong Hadzmi, penganjuran Super Six telah berkembang saban tahun.
 
“Pada tahun ini kita lihat pengenalan liga baharu iaitu Ragbi Perdana, bagi memberikan peluang pendedahan kepada lebih banyak sekolah ragbi di seluruh negara.
 
“Tidak disangkal lagi bahawa Super Six kini merupakan antara kejohanan utama dalam memberikan pendedahan berprestasi tinggi kepada pasukan-pasukan bertanding.”
 
Kejohanan Super Six yang telah pun bermula pada 1 April lepas, akan diakhiri dengan perlawanan akhir pada 13 Mei di Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Gombak.
 
Kejohanan Ragbi Super Six menawarkan hadiah kemenangan keseluruhan sebanyak RM 13,000.
 
Selain itu, kejohanan tersebut turut menerima sokongan Kesatuan Ragbi Malaysia melalui Program Pembangunan Bola Sepak Negara (NRDP) dan Malaysia Airports Holdings Berhad kekal sebagai penaja utama buat empat tahun berturut-turut.
 
Pengurus Besar, Komunikasi Korporat Malaysia Airports Holdings Berhad, Puan Nik Anis Nik Zakaria turut menyatakan sokongan padu terhadap penganjuran kejohanan tersebut.
 
“Penajaan kami terhadap Super Six bermula sejak tahun pertama penganjurannya melalui kerangka program ‘corporate social responsibility’ (CSR) dan kini kami berbangga melihat kejohanan ini terus berkembang dan menjadi salah satu kejohanan ragbi yang penting selain memberi platform terbaik dalam mencungkil bakat para pemain.”
 
Turut hadir pada sidang media Kejohanan Ragbi Super Six hari ini ialah Pengarah Pembangunan Kesatuan Ragbi Malaysia, Prof. Madya Dr. Ahmad Naim Ismail.
Rugby / NFL

Badan Perundangan US perkenal Rang Undang-Undang untuk penyokong membawa pistol ke stadium

pile-of-guns-jpg

Di Malaysia, kita ada larangan membawa masuk rokok, pemetik api dan kadang kala kayu untuk bendera atau kain rentang, tetapi di Stadium Seatlle Seahawks di Amerika Syarikat sedikit berbeza.

Di sana, yang tidak boleh dibawa masuk adalah hon, laptop (kecuali wartawan), ‘kopi khas’ dan bola sendiri. Tetapi, ada satu benda yang dilarang tetapi tiga wakil rakyat Washington mahu ianya dibenarkan dibawa masuk ke stadium: pistol.

Menurut laporan Deadspin.com di Amerika Syarikat, satu Rang Undang-Undang baru diperkenalkanuntuk sesi perbincangan Badan Perundangan yang akan bermula Januari ini, akan membenarkan senjata api yang disimpan dibawa masuk ke Stadium di kawasan Washington. Dengan keadaan semasa, Rang Undang-Undang itu akan menyebabkan petugas keselamatan awam dan swasta di semua stadium, tidak boleh menghalang sesiapa yang membawa senjata secara tertutup.

Rang Undang-Undang yang dibentangkan itu juga mempunyai satu sekyen di mana ia akan menghalang mana-mana bandar atau kejiranan dari mencari jalan keluar:

Kerajaan tempatan tidak boleh, sama ada melalui undang-undang, ordinan, peraturan, perintah, polisi, atau persetujuan bersama, menghalang individu dengan lesen pistol tertutup yang sah daripada membawa pistol yang tertutup di mana-mana stadium, pusat konvensyen, arena, atau mana-mana kemudahan yang sama.

Tiga wakil rakyat di sebalik Rang Undang-Undang ini adalah wakil Republican Matt Shea, David Taylor dan Bob McCaslin.

Rugby / NFLSports

Watch New Zealand’s rugby team do the ‘haka dance’ for Liverpool

Screen Shot 2016-11-18 at 18.43.35

The New Zealand Kiwis recently trained with the Liverpool team in England, and thanked them in a very interesting way.

After a good and productive training session, the Kiwis took the opportunity to thanks Liverpool for being a wonderful host, and also presented a token of appreciation to Liverpool’s boss, Jurgen Klopp.

Right after that, the Kiwi’s cultural advisor explained about their haka #TeIwiKiwi dance to their host, and then proceeded to treat Liverpool to a rare performance of the haka dance.

The haka dance is an ancient Maori war dance which was traditionally used on the battlefield.

The New Zealand Kiwis will play at Anfield on Sunday in the Rugby League Four Nations Final.

Watch it here:

 

(Video Credit: NZ Kiwis)

FootballRugby / NFL

VIDEO: Pemain NFL cuba membuat rabona…dan gagal

Pittsburgh Steelers v Baltimore Ravens

Kita sudah melihat banyak kali pemain bolasepak membuat sepakan rabona ketika dalam perlawanan. Pemain dengan skil tinggi seperti Angel Di Maria dan Neymar telah berjaya membuat sepakan rabona ini dalam perlawanan bolasepak untuk pasukan mereka.

Namun, pernahkah anda melihat ianya dilakukan dalam perlawanan bolasepak Amerika? Agak pelik apabila sepakan penuh skil itu dilakukan dalam perlawanan bolasepak Amerika yang dikenali dengan permainan fizikal dan taktikalnya.

Pemain Pittsburgh Steelers Chris Boswell, dilihat mencuba melakukan sesuatu yang berbeza dan menarik apabila mencuba sepakan rabona ketika membuat onside kick dalam perlawanan menentang Baltimore Ravens.

Dengan hanya tinggal 48 saat dalam perlawanan itu, Boswell membayangkan dirinya adalah Neymar dan cuba melakukan sepakan itu, namun ianya lebih kepada sepakan David Dunn apabila sepakannya itu tidak menjadi.

Keputusannya? Steelers tewas 14-21. Mungkin selepas ini kita akan melihat pemain NFL membuat sepakan percuma ala Cristiano Ronaldo pula.

Rugby / NFL

Pasukan Ragbi 7-Sebelah Jepun cipta kejutan kalahkan All Blacks

4340

Jepun mencipta kejutan di hari pertama acara ragbi 7-sebelah apabila berjaya menewaskan New Zealand 14-12.

Menambahkan hari duka pasukan All Blacks, mereka kehilangan tonggak utama mereka, Sonny Bill Williams apabila dia terpaksa dikeluarkan di awal separuh masa kedua selepas mengalami kecederaan dan dikatakan bakal terlepas semua perlawanan di Olimpik.

Jepun layak mememangi perlawanan ini, apabila mendahului di awal permainan menerusi Truya Goto dan mengejutkan New Zealand dengan corak permainan pantas mereka.

New Zealand kembali di hadapan menerusi try dari Scott Curry dan Akira Ioane, hanya untuk Jepun menyamakan kedudukan menerusi Kameli Soejima. Katsuyuki Sakai menjarakkan kedudukan menerusi conversion dan Jepun terus bertahan untuk memberikan kejayaan kepada pasukan mereka.

“Kami mula merasa yakin dan New Zealand pula mula bergelut sedikit,” kata pemain Jepun Lomano Lemeki. “Kami berfikir, jika kami terus menggerakkan bola, pemain besar mereka akan letih dan terbukti ia benar. Kami mempunyai perancangan untuk menentang New Zealand- bermain dengan kepantasan kami dan mereka akan bergelut.

“Ini sangat mengejutkan. Kita tidak pernah melihat pasukan kecil datang ke sini dan menewaskan pasukan yang dijangka akan menang pingat emas. Secara jujurnya, saya masih terkejut.”

Australia juga turut dikejutkan oleh Perancis pada hari pertama , sementara Argentina memerlukan jaringan di akhir permainan untuk mengelakkan kekalahan kepada Amerika Syarikat. Pasukan Great Britain memulakan kempen mereka dengan kemenangan mudah 31-7 ke atas Kenya.

Rugby / NFL

Australian rugby player Hadyn Peacock suffers horrific penis injury

haydn-peacock-1-628

AS Carcassonne player Hadyn Peacock has revealed how he suffered a horrific injury during a French Federation of Rugby Elite League 1 match a few weeks ago.

The 23 year-old Australian described how his penis was lacerated after an opposition player grabbed it and pulled it hard while making a tackle to bring him down. Surprisingly, he continued playing and only realized the extent of the injury during half-time.

“At half-time I was like, I’ve got to have a look, I checked on it and the skin was half ripped off and I was like, s***, where’s the doctor? Where’s the doctor? He (the opposition player) made a tackle by reaching out and grabbing my d***, he got a hold of my d*** with one hand and pulled me down,” Hadyn Peacock said to Guy Williams as quoted by Mail Online.

Photo Credit: Instagram
Photo Credit: Instagram

The Sydney-born player underwent surgery and required 11 stitches on his penis, before declining his coach’s order to wear a cup during the next AS Carcassonne game.

He posted a picture of the incident on Instagram with a caption saying: “Not the best reason to be on the front page of the paper this morning. #rugbyleague is definitely not a sport I recommend. 11 stitches later for the little fella but she’ll be right.”

Rugby / NFL

Aussie rugby star Mitchell Pearce’s lewd act with dog caught on camera

ROOSTERS TRAINING

Sydney Roosters’ Mitchell Pearce is facing a career-ending scandal after footages of him engaging in a lewd act with a dog was released to media organizations earlier today.

The 26 year-old was reportedly out partying on Australia Day and got drunk in an undisclosed house party. He allegedly made sexual advances to a woman at the party and urinated himself afterwards, before proceeding to simulate the lewd act with a dog.

The dog’s owner was visibly unhappy with the situation and tried pulling the dog away, though Pearce picked up the dog again and continued doing the lewd act.

“I wanna f— a dog, I don’t even care anymore,” Pearce said. “I care. You’ve peed on my couch, you’ve peed on yourself. Get the f— out,” the party host then said.

Sydney Roosters have picked up on the story and they have already released an official statement on the issue.

“The Sydney Roosters are aware of an incident involving Mitchell Pearce. The Club has advised the NRL’s Integrity Unit.

“The Club will conduct an internal investigation and will be making no further comment at this time.”

More to come…