Olympics Archives - Stadium Malaysia
close

Olympics

Olympics

Paris, Los Angeles sah jadi tuan rumah Sukan Olimpik 2024 dan 2028

960×0

Hari ini secara rasminya Paris dan Los Angelese diumumkan sebagai tuan rumah bagi Sukan Olimpik 2024 dan 2018.

Perkara ini diumumkan oleh Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) selepas sesi undian diadakan pada bulan Jun lalu. Paris sebelum ini telah membida untuk menjadi tuan rumah bagi Sukan Olimpik 2008 dan 2012.

Dengan tercapainya hasrat Paris untuk menjadi tuan rumah pada 2024, ianya bersesuaian dengan ulangtahun ke-100 mereka selepas kali terakhir menjadi tuan rumah Sukan Olimpik.

Selepas 100 tahun, Paris akan kembali menjadi tuan rumah Sukan Olimpik pada tahun 2024. Photo credit: France24.com

Sebelum ini Los Angeles juga telah membida menjadi tuan rumah bagi Sukan Olimpik 2024, tetapi menukar menjadi ke 2028 selepas dijanjikan bantuan kewangan bernilai lebih kurang $300 juta.

Kali terakhir Los Angeles menjadi tuan rumah Sukan Olimpik adalah pada tahun 1932 dan 1984.

Sebelum ini tiga dari lima bandar yang membuat bidaan bagi menjadi tuan rumah Sukan Olimpik 2024 – Rom, Hamburg dan Budapest- menarik diri sementara Jawatankuasa Olimpik Amerika Syarikat menarik diri dari calon asal mereka, Boston, kerana kekurangan sokongan rakyat.

 

 

 

 

Olympics

Los Angeles sah anjurkan Sukan Olimpik 2028, Paris jadi tuan rumah 2024

gettyimages-682091146

Temasya Sukan Olimpik merupakan temasya sukan terbesar dunia dan menjadi impian setiap atlit untuk beraksi dan memenangi pingat di Sukan Olimpik.

Selepas Rio menjadi tuan rumah Sukan Olimpik dan Paralimpik pada tahun lalu, giliran Tokyo pula akan menjadi tuan rumah temasya sukan terbesar dunia ini pada tahun 2020.

Kini, kita sudah tahu siapa bakal menjadi tuan rumah Olimpik dan Paralimpik untuk tahun 2024 dan 2028.

Los Angeles kini telah sah akan menganjurkan Sukan Olimpik dan Paralimpik ada tahun 2028, sementara Paris pula akan menjadi tuan rumah pada tahun 2024 nanti.

Jawatankuasa Bidaan LA dan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa telah mengumumkan pada hari Isnin bahawa mereka telah mendapat kata putus mengenai kontrak bandar tuan rumah untuk temasya tersebut pada tahun 2028.

Photo credit: France24.com

Perjanjian itu kini perlu disahkan oleh Majlis Perbandaran Los Angeles pada hari Jumaat dan selepas itu selesai, pengumuman mengenai Paris menjadi tuan rumah Sukan Olimpik dan Paralimpik pada tahun 2024 dan LA sebagai tuan rumah pada tahun 2028 akan disahkan.

Sebelum ini, Paris dan LA telah membida untuk menjadi tuan rumah bagi 2024 dan IOC telah meminta kedua-dua pihak untuk berbincang sesama mereka atau perlu berdepan dengan proses undian.

Undian tersebut yang sepatutnya diadakan di sesi mesyuarat IOC di Lima, Peru nanti kini ditukar kepada majlis pengesahan akhir dua lokasi tersebut.

Jadi atlit Malaysia sudah boleh mula merancang untuk mempersiap diri ke Paris dan Los Angeles terutamanya buat atlit-atlit pelapis yang mungkin terlalu muda untuk ke Tokyo.

Olympics

Goku dan Naruto dipilih jadi duta Olimpik Tokyo 2020

Tidak cukup dengan gimik semasa majlis penutupan di Sukan Olimpik Rio tahun lalu, Jepun sekali lagi mencipta kejutan apabila mengumumkan watak dari manga yang terkenal di seluruh dunia, Dragonball iaitu Son Goku sebagai duta bagi Sukan Olimpik Tokyo 2020.

Turut bersama Goku menjadi duta adalah Naruto, Shin Chan, Sailor Moon, Petty Cure, Luffy dan Astroboy yang wajah mereka akan menghiasi semua barangan rasmi Sukan Olimpik Tokyo 2020 nanti.

Jepun telah mula bergerak untuk mempromosikan Sukan Olimpik 2020 yang akan berlangsung tiga tahun lagi.

Tokyo diumumkan dipilih menjadi tuan rumah pada tahun 2013 dan Sukan Olimpik Tokyo dijangka berlangsung pada 24 Julai hingga 9 Ogos 2020 nanti.

Mungkinkah jika Malaysia menjadi tuan rumah, kita akan melihat watak kartun seperti Usop Sontorian dan Keluang Man menjadi duta?

Olympics

Goku named ambassador for Tokyo 2020

Dragon ball Z’s Goku has been announced as a 2020 Tokyo Olympics ambassador.

Goku will be joining a host of other Japanese ambassadors like Naruto Uzumaki from the Naruto series, Monkey D. Luffy from One Piece, Sailor Moon, and Astro Boy.

This comes as little surprise, as Japan’s Prime Minister Shinzo Abe has announced that the Japanese culture would play an integral role in the 2020 Olympics. Since Japan is known for its manga and anime obsession, there is no better selection than some of their best known anime characters in the world.

Son Goku, especially, spent the most of his life training in martial arts, which symbolises handwork and dedication to become a world-class athlete.

Shinzo Abe also mentioned that he wanted to attract the younger crowd for the 2020 Olympics, although he hopes it will bring people from all walks of life together. In fact, the prime minister even made an appearance at the Rio Olympics closing ceremony as Super Mario.

Japan last hosted the Olympics in 1964, and they will be hosting it again 60 years later in 2020.

AthleticsOlympics

Pingat emas Olimpik Usain Bolt ditarik

Jamaica’s team Nesta Carter, Asafa Powell, Nickel Ashmeade and Usain Bolt pose for photographers after winning the men’s 4 x 100 metres relay final during the 15th IAAF World Championships at the National Stadium in Beijing

Usain Bolt sebelum ini digelar pemenang ‘Treble Gold’untuk tiga pingat emas yang dimenangi di tiga temasya Sukan Olimpik berturut-turut bermula di Beijing pada tahun 2008. Namun perkembangan terbaru ini menyaksikan dia hanya boleh digelar Double Gold selepas pingat emas acara 4x100m yang dimenangi kuartet Jamaica ditarik balik.

Namun, bukan Usain punca pingat emas itu ditarik, tetapi rakan sepasukannya Nesta Carter yang bersalah apabila dia didapati positif menggunakan bahan terlarang dan menyebabkan kuartet emas Jamaica di Sukan Olimpik Beijing akan kehilangan gelaran mereka.

Carter merupakan pelari pertama kuartet 4x100m Jamaica ketika beraksi di pusingan akhir Sukan Olimpik Beijing sembilan tahun lalu ketika Jamaica muncul juara dan memecahkan rekod dunia (37.10s) sekaligus membantu Usain Bolt mencipta kejutan menyapu bersih pingat emas acara pecut dalam Sukan Olimpik pertamanya.

Walaupun Carter tidak beraksi Rio, namun Majlis Olimpik Antarabangsa telah mengesahkan bahawa dia telah diuji positif menggunakan bahan terlarang methylhexaneamine

Kesemua pelari acara 4×100 meter Jamaica – termasuk Michael Frater dan Asafa Powell – kini telah dilucutkan pingat emas mereka yang dimenangi di Sukan Olimpik Beijing 2008, sekaligus merosakkan rekod sempurna Usain Bolt yang memenangi pingat emas acara 100m, 200m, dan 4x100m dalam tiga temasya Olimpik berturut-turut.

Pemenang pingat gangsa, Trinidad dan Tobago akan menjadi juara baru, diikuti Jepun sebagai pemenang pingat perak dan kuartet Brazil memenangi gangsa. Bolt mungkin akan kehilangan lebih banyak pingat jika sampel ujian Carter yang lain turut diuji positif.

Bercakap pada musim panas lalu, Bolt menyatakan bahawa dia tidak mempunyai masalah untuk memulangkan pingat jika ujian positif itu disahkan.

“Ianya mengecewakan kerana kami telah berkerja keras untuk mendapatkan pingat emas dan gelaran juara…tetapi itulah kehidpan,” kata Bolt.

“Banyak perkara berlaku dalam kehidupan, maka apabila ianya telah disahkan, saya akan memulangkan pingat emas itu, saya tiada masalah.”

Olympics

Alibaba jadi penaja utama Sukan Olimpik

SoftBank CEO Masayoshi Son And Alibaba Chairman Jack Ma Attend SoftBank World 2014

Syarikat E-Dagang China Alibaba sah menjadi penaja utama untuk Sukan Olimpik.

Syarikat berkenaan telah menandatangani perjanjian bersama Majlis Olimpik Antarabangsa (IOC) sehingga 2028.

Alibaba akan menjadi rakan e-dagang rasmi Sukan Olimpik dan menyertai syarikat seperti Coca Cola dan McDonalds sebagai penaja terbesar Sukan Olimpik.

Tiada butir-butir kewangan yang diumumkan namun sumber IOC memberitahu Reuters bahawa penaja utama akan membayar sebanyak 100 juta USD dalam tempoh empat tahun, di mana ianya melibatkan satu acara musim panas dan satu acara musim sejuk.

Perjanjian bersama Alibaba itu berlaku ketika Asia bersedia untuk menjadi tuan rumah bagi tiga acara berturut-turut iaitu Sukan Olimpik musim sejuk 2018 di Pyeongchang, Korea Selatan, diikuti Sukan Olimpik musim panas 2020 di Tokyo, Jepun dan diakhiri dengan Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022 di Beijung, China.

Menurut Presiden IOC, Thomas Bach seperti dipetik dari Reuters: “Ini merupakan berita besar, penggabungan inovatif, dan akan membantu kecekapan dalam organisasi Sukan Olimpik sehingga 2028.”

Jack Ma, Pengerusi Eksekutif Alibaba berkata dalam satu sidang media: “Ini merupakan satu usahasasama bersejarah dalam dunia digital. Ianya akan mengubah Sukan Olimpik di dunia.

“Kami berkongsi visi dan nilai yang sama dengan IOC. Alibaba mampu membawa banyak kualiti kepada Olimpik dengan teknologi ‘cloud’.

“Kami ditubuhkan di China, tapi dibentuk untuk dunia.”

Perjanjian ini turut melibatkan Sukan Olimpik 2024, dengan Los Angeles, Paris dan Budapest sedang membida hak menjadi tuan rumah dan IOC akan memilih tuan rumah pada bulan September nanti. Proses pembidaan bagi Sukan Olimpik 2026 dan 2028 yang terkandung dalam perjanjian, masih belum bermula.

Olympics

Khairy: Kita patut jangkakan lebih baik di Tokyo

sukan2

Selepas melepasi jangkaan dengan merangkul lima pingat di Olimpik Rio lalu, Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin berkata Malaysia tidak boleh mudah berpuas hati di Tokyo 2020.

Walaupun Malaysia gagal untuk merangkul pingat emas Olimpik pertama, persembahan hebat ditunjukkan dalam acara badminton, terjun dan berbasikal.

Bergu lelaki negara, Goh V Shem-Tan Wee Kiong dan bergu campuran Chan Peng Soon-Goh Liu Ying menunjukkan aksi cemerlang untuk merangkul pingat perak sementara Lee Chong Wei memberikan sepenuh tenaga sebelum tewas kepada Chen Long dari China dalam acara perseorangan lelaki.

Pandelela Rinong- Cheong Jun Hoong berjaya merangkul pingat perak dalam acara 10m platform seirama – pingat pertama untuk kontinjen Malaysia di Rio sementara Azizulhasni Awang berjaya merangkul pingat gangsa- pingat pertama Malaysia dalam acara berbasikal.

“Mesej dari Olimpik ini menunjukkan penanda aras kita sudah naik.

“Kita semakin hampir untuk memenangi emas dan kita patut jangkakan lebih baik dari semua sukan yang memberikan pulangan di Tokyo nanti.

“Sukan SEA bukan lagi tahap untuk atlet-atlet ini. Satu perkara yang ditunjukkan pemenang pingat kita adalah minda Olimpik dan saya rasa persembahan mereka memberikan mereka keyakinan.

“Saya berbangga dengan pencapaian mereka dan saya rasa seluruh negara juga. Walaupun kita tidak mendapat emas, kita tetap berjaya merangkul lima pingat berbanding enam pingat keseluruhan di Olimpik-Olimpik sebelum ini,” kata Khairy ketika menyambut kepulangan kontinjen Malaysia dari Rio.

Kepulangan atlet Malaysia disambut bagai wira negara diketuai oleh Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri beliau Datin Seri Rosmah Mansor di Kompleks Bunga Raya.

Khairy menambah bahawa cabaran seterusnya adalah bagaimana meletakkan asas yang betul untuk Olimpik seterusnya.

“Pemain badminton beraksi baik di Rio dan kita telah buktikan bahawa kita boleh menang dalam acara bergu campuran juga.

“Kita perlu memastikan kita mempunyai pasukan yang kuat dan lebih ramai pemain muda yang akan memecah masuk ke ranking dunia.

“Acara terjun menunjukkan potensi tinggi dan kita hampir merangkul dua pingat.

“Kita perlu membesarkan lagi skuad terjun. Tahap persaingan semakin tinggi dengan lebih banyak negara Asia dan Eropah mampu bersaing merebut tempat di podium.

“Kita ada pasukan yang muda, namun seperti badminton, kita perlukan lebih ramai lagi penerjun.

“Saya telah bercakap dengan jurulatih Yang Zhuliang dan kami akan melantik lebih ramai jurulatih dan menambah baik kelengkapan latihan dengan segera bagi mendapatkan pusat latihan yang lebih berdaya saing di Kuala Lumpur serta pusat latihan luar negara kita di China.

“Sama juga untuk berbasikal kerana kita perlukan lebih ramai pelumba,” kata Khairy menambah bahawa mereka akan melihat juga sukan lain yang belum pernah merangkul pingat Olimpik tetapi mempunyai potensi untuk berbuat demikian.

Tokyo menambah acara sukan baru termasuk Karate di mana Malaysia mempunyai peluang realistik untuk memenangi pingat.

DivingOlympics

Penerjun Malaysia terlepas pingat acara terjun seirama

Diving – Olympics: Day 2

Penerjun negara Nur Dhabitah Sabri dan Cheong Juun Hoong terlepas peluang untuk merangkul pingat pertama Malaysia di Sukan Olimpik Rio selepas sekadar menduduki tempat kelima keseluruhan dalam acara terjun seirama 3m papan anjal semalam.

Gandingan Malaysia itu mengumpul 293.40 mata selepas lima terjunan di Pusat Akuatik Maria Lenk. Gandingan penerjun China Shi Tingmao dan Wu Minxia merangkul pingat emas dengan memungut 345.60 mata sementara Itali merangkul pingat perak menerusi Tania Cagnotto dan Francesca Dallape yang memungut 313.83 mata.

Maddison Keeney dan Anabelle Smith dari Australia merangkul pingat gangsa dengan kutipan mata 299.19

OlympicsSwimming

Welson samai rekod kebangsaan acara renang 200m di Rio

sea_games_20150611_swimming_Welson_Sim_Wee_Sheng_620_379_100

Perenang negara Welson Sim berjaya menyamai rekod kebangsaan miliknya dalam acara 200m gaya bebas di Sukan Olimpik Rio de Janeiro, namun dia tidak begitu gembira.

Perenang berusia 19 tahun itu mencatatkan masa 1:46.67 untuk menamatkan saingan ketiga di tempat keenam pada hari Ahad di Stadium Akuatik Olimpik. Dia mencatatkan rekod kebangsaan itu di Singapura pada bulan Mac.

Welson berharap untuk mencatatkan rekod baru di Rio dengan persaingan yang sengit, tetapi gagal berbuat demikian.

“Saya sangat kecewa. Saya boleh buat lebih baik,” kata Welson yang menamatkan saingan di antara 47 orang perenang itu di tempat ke-26.

Pada hari Sabtu, Welson mencatakan masa 3:51.57 dan gagal untuk memecahkan rekod kebangsaannya iaiti 3:50.33. Dia berada di tempat ke-34 dari 50 perenang.

Seorang lagi perenang Malaysia, Phee Jing En turut beraksi pada hari Ahad namun perenang wanita itu meninggalkan kolam dengan penuh kekecewaan dalam penampilan pertamanya di Olimpik.

Perenang berusia 19 tahun yang beraksi dalam acara 100m kuak lentang mencatakan 1:10.22 untuk berada di tempat kedua di saingan kedua. Tetapi ianya jauh dari rekod kebangsaan miliknya iaitu 1:08.65 yang dicipta dalam kejohanan Terbuka Malaysia tahun ini.

Itu merupakan satu-satunya acara disertai Jing En di sana sementara Welson masih akan beraksi dalam acara 1500m pada 12 Ogos.

Olympics

Berita baik buat Malaysia apabila Karate tersenarai di Olimpik Tokyo

SYAKILLA SALNI JEFRY KRISHNAN / ASIAN GAMES INCHEON

Persekutuan Karate Malaysia (MAKAF) gembira apabila sukan berkenaan diterima untuk sertai Sukan Olimpik.

Karate bersama sukan lain seperti papan luncur (skateboarding), luncur ombak, wall climbing dan baseball/softball telah disahkan sebagai lima sukan baru yang akan dipertanding di Sukan Olimpik Tokyo 2020.

Kesemua lima acara sukan telah diundi dengan sebulat suara oleh Jawatankuasa Eksekutif Majlis Olimpik Antarabangsa (IOC) pada hari Rabu.

Lima sukan berkenaan, melibatkan 18 acara dan beratus atlet, tidak akan menggantikan mana-mana dari 28 acara yang telah dijadualkan di Tokyo.

Karate dijangka akan mempunyai acara paling banyak – lapan (enam untuk kumite dan dua acara kata) – menurut cadangan kepada penganjur Olimpik Tokyo dan akan diadakan di Arena Tokyo Budokan.

“Komuniti Karate, termasuk kami, telah berusaha keras untuk menyokong penglibatan di Olimpik,” jelas setiausaha Maka, Vincent Chen.

“Kami gembira akhirnya ia tersenarai selepas percubaan kami di tiga Olimpik gagal.

“Ia merupakan salah satu acara sukan yang memberi kelebihan kepada Malaysia kerana saya percaya kita mempunyai atlet yang mampu bersaing dengan atlet terbaik dunia ketika itu.

“Kami sudah membentuk jawatankuasa latihan yang mensasarkan untuk menghasilkan atlet yang mampu layak ke Olimpik.

“Sasaran kami adalah untuk menghasilkan pemenang pingat Olimpik..jika boleh pemenang pingat emas.

“Kami telah menarik atlet berusia di antara 16 dan 17 tahun serta membahagikan mereka kepada dua kumpulan latihan.

“Dari dua kumpulan inilah kami berharap akan melahirkan yang terbaik untuk layak ke Olimpik.

“Saya sedar bahawa had adalah 10 peserta untuk setiap acara, oleh itu tahap kelayakan akan menjadi tinggi.”

Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Tunku Tan Sri Imran Tuanku Jaafar, yang berada di Rio untuk sesi IOC, berharap Karate akan menjadi salah satu sukan di mana Malaysia mempunyai harapan realistik untuk merangkul pingat di Tokyo.

“Kami menjangka Karate akan diterima kerana sukan berkenaan berasal dari Jepun,” kata beliau.

“Malaysia merupakan kuasa besar Karate di Sukan SEA dan sering membawa pulang emas di Sukan Asia. Kini, kita boleh fokus apa yang perlu dilakukan untuk menang di peringkat Olimpik.”

Dengan tersenarainya sukan Karate, ia memberikan harapan kepada atlet seperti Syakilla Salni Jefry Krisnan dan peserta acara Kata lelaki, Hoe Thomson, Emmanuel Leong dan Ricky Leong untuk menyempurnakan impian mereka menjadi atlet Olimpik.