Stadium Malaysia https://stadium.my Sports News Malaysia Tue, 21 Nov 2017 09:53:10 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8 https://stadium.my/wp-content/uploads/2017/07/cropped-stadium-ico-1-1-32x32.png Stadium Malaysia https://stadium.my 32 32 132536267 Real Madrid mahu Kun Aguero berhijrah ke Santiago Bernabeu https://stadium.my/football/53967/real-madrid-mahu-kun-aguero-berhijrah-ke-santiago-bernabeu/ https://stadium.my/football/53967/real-madrid-mahu-kun-aguero-berhijrah-ke-santiago-bernabeu/#respond Tue, 21 Nov 2017 09:53:10 +0000 https://stadium.my/?p=53967 Mungkinkah Aguero akan meninggalkan City jika Alexis Sanchez menyertai mereka? Ura-ura mengatakan bahawa Real Madrid mahu mendapatkan Sergio Aguero dengan bayaran perpindahan berjumlah £53 juta tetapi semuanya bergantung jika Manchester City berjaya mendapatkan Alexis Sanchez. Real Madrid sedang melalui kempen liga yang hambar dan pengurus Real, Zinedine Zidane mahu memperkuat barisan serangan mereka. Aguero yang […]

The post Real Madrid mahu Kun Aguero berhijrah ke Santiago Bernabeu appeared first on Stadium Malaysia.

]]>
Mungkinkah Aguero akan meninggalkan City jika Alexis Sanchez menyertai mereka?

Ura-ura mengatakan bahawa Real Madrid mahu mendapatkan Sergio Aguero dengan bayaran perpindahan berjumlah £53 juta tetapi semuanya bergantung jika Manchester City berjaya mendapatkan Alexis Sanchez.

Real Madrid sedang melalui kempen liga yang hambar dan pengurus Real, Zinedine Zidane mahu memperkuat barisan serangan mereka.

Aguero yang menjadi penjaring terbanyak sepanjang zaman Manchester City selepas menjaringkan gol menentang Napoli dalam aksi Liga Juara-Juara yang lalu.

Arsenal dikhabarkan akan menjual sasaran utama Pep, Alexis Sanchez kepada Manchester City pada Januari nanti dan jika itu berlaku, City mungkin bersedia melepaskan Aguero.

Dengan Gabriel Jesus menunjukkan aksi cemerlang bersama City, nampaknya Aguero akan kembali ke Madrid selepas kali terakhir beraksi untuk Atletico pada tahun 2011.

The post Real Madrid mahu Kun Aguero berhijrah ke Santiago Bernabeu appeared first on Stadium Malaysia.

]]>
https://stadium.my/football/53967/real-madrid-mahu-kun-aguero-berhijrah-ke-santiago-bernabeu/feed/ 0 53967
Tiada dalam skuad menentang Arsenal, Danny Rose berang dengan Pochettino https://stadium.my/football/53976/tiada-dalam-skuad-menentang-arsenal-danny-rose-berang-dengan-pochettino/ https://stadium.my/football/53976/tiada-dalam-skuad-menentang-arsenal-danny-rose-berang-dengan-pochettino/#respond Tue, 21 Nov 2017 07:33:16 +0000 https://stadium.my/?p=53976 Pemain pertahanan Tottenham Hotspur, Danny Rose dilaporkan berang dengan pengurusnya, Mauricio Pochettino selepas dia tidak tersenarai untuk bersama pasukan dalam perlawanan menentang Arsenal pada hari Sabtu yang lalu. Pemain pertahanan kiri Spurs itu bukan sahaja tidak berada di dalam kesebelasan utama, tetapi juga tidak di bangku simpanan dan diarahkan untuk berlatih di padang latihan Spurs […]

The post Tiada dalam skuad menentang Arsenal, Danny Rose berang dengan Pochettino appeared first on Stadium Malaysia.

]]>
Pemain pertahanan Tottenham Hotspur, Danny Rose dilaporkan berang dengan pengurusnya, Mauricio Pochettino selepas dia tidak tersenarai untuk bersama pasukan dalam perlawanan menentang Arsenal pada hari Sabtu yang lalu.

Pemain pertahanan kiri Spurs itu bukan sahaja tidak berada di dalam kesebelasan utama, tetapi juga tidak di bangku simpanan dan diarahkan untuk berlatih di padang latihan Spurs bersama pasukan simpanan.

Rose yang terpaksa berehat panjang ekoran kecederaan menyatakan bahawa dia sudah pulih dan cergas 100% bahkan turut beraksi untuk Spurs dan England sebelum perlawanan bertemu Arsenal itu.

Apa yang berlaku ini menguatkan khabar angin bahawa Danny Rose akan berusaha untuk berpindah ke Manchester United pada bulan Januari nanti.

Jose Mourinho sebelum ini dilaporkan berminat untuk membawa pemain itu ke Manchester United dan sanggup memberikan Luke Shaw kepada Spurs sebagai ganti.

Pemain kebangsaan England itu sendiri pernah menyatakan keinginannya untuk berpindah ke Manchester sebelum ini.

Pengurus Tottenham , Mauricio Pochettino menafikan berlaku perbalahan di antara dia dan Rose dan menyatakan bahawa Rose perlu mempertingkat tahap kecergasan selepas berehat selama 10 bulan.

“Jika kami menang 2-0, pasti tiada sesiapa akan bertanya mengenai Danny Rose.

“Jangan lupa, kami bermain tanpa Danny selama 10 bulan. Jadi untuk perlawanan ini, saya rasa lebih baik Danny berlatih daripada duduk di bangku simpanan.

“Saya seorang yang jujur dan tidak gembira dengan perkara ini. Ianya bukan situasi yang bagus apabila timbul isu yang tidak sepatutnya ada.”

The post Tiada dalam skuad menentang Arsenal, Danny Rose berang dengan Pochettino appeared first on Stadium Malaysia.

]]>
https://stadium.my/football/53976/tiada-dalam-skuad-menentang-arsenal-danny-rose-berang-dengan-pochettino/feed/ 0 53976
Manchester United mahu berbelanja £136 juta untuk dapatkan Bale dan Griezmann https://stadium.my/football/53964/manchester-united-mahu-berbelanja-136-juta-untuk-dapatkan-bale-dan-griezmann/ https://stadium.my/football/53964/manchester-united-mahu-berbelanja-136-juta-untuk-dapatkan-bale-dan-griezmann/#respond Tue, 21 Nov 2017 06:25:06 +0000 https://stadium.my/?p=53964 Nampaknya Manchester United benar-benar mahukan kejuaraan liga musim ini. Demi memperkuat cabaran mereka bagi menjulang kejuaraan Liga Perdana yang kali terakhir dimenangi pada tahun 2012, Manchester United dikhabarkan bakal berbelanja besar pada jendela perpindahan Januari nanti. Red Devils dilaporkan sanggup membayar £136 juta bagi mendapatkan dua bintang La Liga, Gareth Bale dan Antoine Griezmann. Menurut […]

The post Manchester United mahu berbelanja £136 juta untuk dapatkan Bale dan Griezmann appeared first on Stadium Malaysia.

]]>
Nampaknya Manchester United benar-benar mahukan kejuaraan liga musim ini.

Demi memperkuat cabaran mereka bagi menjulang kejuaraan Liga Perdana yang kali terakhir dimenangi pada tahun 2012, Manchester United dikhabarkan bakal berbelanja besar pada jendela perpindahan Januari nanti.

Red Devils dilaporkan sanggup membayar £136 juta bagi mendapatkan dua bintang La Liga, Gareth Bale dan Antoine Griezmann.

Menurut laporan The Sun, wakil Manchester United telah bertemu dengan ejen Griezmann bagi membincangkan tawaran baru.

United mensasarkan Griezmann pada jendela perpindahan awal musim yang lalu tetapi ditolak ekoran penggantungan perpindahan yang dikenakan kepada Atletico Madrid.

Bale yang bermain untuk kelab seteru setempat Griezmann, Real Madrid juga menjadi sasaran Mourinho yang mahu memperkuat bahagian serangan United.

Walaupun rekod kecederaan Bale agak teruk dalam tempoh 12 bulan ini, United dikhabarkan sanggup mengambil risiko tersebut.

Kontrak Bale bersama Real akan tamat pada tahun 2020, tetapi jika Real mahu menjual pemain Wales itu, kelab lamanya Tottenham Hotspur akan dihubungi terlebih dahulu oleh Madrid.

The post Manchester United mahu berbelanja £136 juta untuk dapatkan Bale dan Griezmann appeared first on Stadium Malaysia.

]]>
https://stadium.my/football/53964/manchester-united-mahu-berbelanja-136-juta-untuk-dapatkan-bale-dan-griezmann/feed/ 0 53964
Mido yakin Mohamed Salah tidak akan lama di Liverpool https://stadium.my/football/53979/mido-yakin-mohamed-salah-tidak-akan-lama-di-liverpool/ https://stadium.my/football/53979/mido-yakin-mohamed-salah-tidak-akan-lama-di-liverpool/#respond Tue, 21 Nov 2017 05:33:45 +0000 https://stadium.my/?p=53979 Selepas berjuang habis-habisan untuk menepis usaha Barcelona mendapatkan Coutinho, mungkinkah Klopp perlu sekali lagi mencari jalan menghancurkan harapan kelab dari Sepanyol untuk mendapatkan pemainnnya? Selepas Barcelona yang secara terbuka menyatakan keinginan mereka mendapatkan Coutinho, kini giliran Real Madrid pula yang dikhabarkan mahu memancing pemain Liverpool. Khabar angin mengatakan juara Eropah itu berminat untuk mendapatkan bintang […]

The post Mido yakin Mohamed Salah tidak akan lama di Liverpool appeared first on Stadium Malaysia.

]]>
Selepas berjuang habis-habisan untuk menepis usaha Barcelona mendapatkan Coutinho, mungkinkah Klopp perlu sekali lagi mencari jalan menghancurkan harapan kelab dari Sepanyol untuk mendapatkan pemainnnya?

Selepas Barcelona yang secara terbuka menyatakan keinginan mereka mendapatkan Coutinho, kini giliran Real Madrid pula yang dikhabarkan mahu memancing pemain Liverpool.

Khabar angin mengatakan juara Eropah itu berminat untuk mendapatkan bintang Mesir, Mohamed Salah untuk memperkuat pasukan.

Bekas pemain kebangsaan Mesir, Mido menyokong jika Salah berpindah ke Real Madrid pada masa hadapan dan menyatakan perkara tersebut menerusi laman Twitter peribadinya.

Namun, khabar angin ini ditepis oleh pengurus Liverpool, Jurgen Klopp dalam sidang media menjelang perlawanan Liga Juara- Juara mereka bertemu Sevilla awal pagi Rabu.

“Tidak. Peluang kami untuk menjadi berjaya adalah dengan memiliki pemain yang bagus.

“Jika kami mempunyai pemain yang bagus, adalah menjadi tugas kami untuk memastikan pemain-pemain ini kekal.

“Di Liverpool, kami tidak mahu pemain kami berpindah ke pasukan lain.

“Ianya satu musim yang panjang dan kami telah membina pasukan ini serta mahu memperoleh kejayaan sebanyak mungkin. Saya gembira mempunyai pemain-pemain ini dan berharap mereka dapat menunjukkan aksi terbaik mereka di sini.

“Semuanya baik sahaja. Anda di Sepanyol sudah biasa dengan media yang banyak. Barcelona, Real Madrid dan perkara-perkara sebegitu.”

The post Mido yakin Mohamed Salah tidak akan lama di Liverpool appeared first on Stadium Malaysia.

]]>
https://stadium.my/football/53979/mido-yakin-mohamed-salah-tidak-akan-lama-di-liverpool/feed/ 0 53979
USA mahu anjur kejohanan untuk negara tidak layak ke Piala Dunia? https://stadium.my/football/53969/usa-mahu-anjur-kejohanan-untuk-negara-tidak-layak-ke-piala-dunia/ https://stadium.my/football/53969/usa-mahu-anjur-kejohanan-untuk-negara-tidak-layak-ke-piala-dunia/#respond Mon, 20 Nov 2017 08:10:14 +0000 https://stadium.my/?p=53969 Kejohanan untuk negara-negara yang tidak layak ke Piala Dunia? Ekoran kegagalan Amerika Syarikat ke Piala Dunia, nampaknya mereka mahu menganjurkan satu kejohanan yang melibatkan negara-negara yang tidak layak ke Piala Dunia 2018. Menurut laporan BBC, perkara ini masih di tahap awal dan belum ada satu negara pun yang dihubungi oleh Persatuan Bolasepak Amerika Syarikat (USSF). […]

The post USA mahu anjur kejohanan untuk negara tidak layak ke Piala Dunia? appeared first on Stadium Malaysia.

]]>
Kejohanan untuk negara-negara yang tidak layak ke Piala Dunia?

Ekoran kegagalan Amerika Syarikat ke Piala Dunia, nampaknya mereka mahu menganjurkan satu kejohanan yang melibatkan negara-negara yang tidak layak ke Piala Dunia 2018.

Menurut laporan BBC, perkara ini masih di tahap awal dan belum ada satu negara pun yang dihubungi oleh Persatuan Bolasepak Amerika Syarikat (USSF).

FIFA dikhabarkan tidak kisah jika kejohanan tersebut dianjurkan selagi ia mengikut syarat-syarat yang ditetapkan untuk bolasepak antarabangsa.

Mungkin Malaysia boleh menyertai kejohanan ini jika ia benar-benar berlaku. Photo Credit: Asiana.my

Jika idea kejohanan ini menjadi realiti, antara pasukan-pasukan yang mungkin boleh menyertainya adalah seperti Wales, Italy, Chile, Cameroon,Scotland, Ireland dan Belanda.

Juara Amerika Selatan, Afrika dan Amerika Utara beraksi dalam satu kejohanan? Alexis Sanchez bakal berdepan Gareth Bale dan Leonardo Bonucci? Pastinya kita akan menyangka ianya Piala Dunia.

Mungkinkah Malaysia juga boleh menyertai kejohanan ini kerana kita juga tidak layak ke Piala Dunia 2018 kan?

The post USA mahu anjur kejohanan untuk negara tidak layak ke Piala Dunia? appeared first on Stadium Malaysia.

]]>
https://stadium.my/football/53969/usa-mahu-anjur-kejohanan-untuk-negara-tidak-layak-ke-piala-dunia/feed/ 0 53969
Eric Cantona kritik tindakan Neymar berpindah ke Perancis https://stadium.my/football/53958/eric-cantona-kritik-tindakan-neymar-berpindah-ke-perancis/ https://stadium.my/football/53958/eric-cantona-kritik-tindakan-neymar-berpindah-ke-perancis/#respond Mon, 20 Nov 2017 04:41:02 +0000 https://stadium.my/?p=53958 Lagenda Manchester United, Eric Cantona sentiasa akan mengeluarkan kata-kata yang mampu membuat orang berfikir. Bagaikan seorang pemuisi, kata-kata Eric Cantona mengenai bolasepak akan sering melekat di minda ramai. Terbaru, Eric Cantona telah mempersoal tindakan bintang Brazil yang berpindah ke PSG dari Barcelona. “Ketika anda berusia 25 tahun dan bermain untuk Brazil serta Barcelona, anda akan […]

The post Eric Cantona kritik tindakan Neymar berpindah ke Perancis appeared first on Stadium Malaysia.

]]>
Lagenda Manchester United, Eric Cantona sentiasa akan mengeluarkan kata-kata yang mampu membuat orang berfikir.

Bagaikan seorang pemuisi, kata-kata Eric Cantona mengenai bolasepak akan sering melekat di minda ramai.

Terbaru, Eric Cantona telah mempersoal tindakan bintang Brazil yang berpindah ke PSG dari Barcelona.

PSG cemerlang di Ligue 1 dan Liga Juara-Juara bersama Neymar. Photo credit: The Sun

“Ketika anda berusia 25 tahun dan bermain untuk Brazil serta Barcelona, anda akan berfikir kenapa dia berpindah ke Perancis untuk beraksi menentang Guingamp dan Armiens,” kata Cantona ketika ditemuramah oleh Yahoo Sport.

“(Datang kerana) Liga Juara-Juara? Ia hanya maksimum 10 perlawanan setiap musim. Saya tidak faham kenapa dia datang ke Perancis. Itu bukan visi saya mengenai semangat dan bolasepak.

“Saya tidak pernah benar-benar menyaksikan Ligue 1. Apa yang saya boleh lihat? PSG menentang Guingamp? Saya tidak berminat.

“Adakah Javier Pastore masih bermain di PSG? Saya suka Pastore. Dia tidak selalu bermain? Sayang sekali. Mungkin sebab itu saya tidak akan menonton PSG. Dan Hatem Ben Arfa, adakah dia bermain? Tidak? Jadi sudah pasti saya tidak akan menyaksikan perlawanan mereka.”

Cantona pernah beraksi di Liga Perancis bersama Auxerre, Marseille dan Nimas. Dia sering mengkritik kualiti liga di Perancis dan menyatakan bahawa dia tidak berminat untuk menyaksikan Ligue 1.

The post Eric Cantona kritik tindakan Neymar berpindah ke Perancis appeared first on Stadium Malaysia.

]]>
https://stadium.my/football/53958/eric-cantona-kritik-tindakan-neymar-berpindah-ke-perancis/feed/ 0 53958
Lukaku, Morata, Aguero – Siapa penyerang terbaik dalam Liga Perdana Inggeris? https://stadium.my/football/53949/lukaku-morata-aguero-siapa-penyerang-terbaik-dalam-liga-perdana-inggeris/ https://stadium.my/football/53949/lukaku-morata-aguero-siapa-penyerang-terbaik-dalam-liga-perdana-inggeris/#respond Thu, 16 Nov 2017 08:29:56 +0000 https://stadium.my/?p=53949 Romelu Lukaku, Gabriel Jesus, Sergio Aguero, Alvaro Morata? Siapa pilihan anda untuk penyerang terbaik dalam Liga Perdana Inggeris musim ini? Lukaku memulakan musim ini dengan momentum yang cukup bagus, namun dia sedang bergelut dengan prestasi semasa sejak kebelakangan ini. Manakala Morata pula mengambil masa untuk menyesuaikan diri tapi dia nampak cukup bahaya dalam beberapa perlawananan […]

The post Lukaku, Morata, Aguero – Siapa penyerang terbaik dalam Liga Perdana Inggeris? appeared first on Stadium Malaysia.

]]>

Romelu Lukaku, Gabriel Jesus, Sergio Aguero, Alvaro Morata?

Siapa pilihan anda untuk penyerang terbaik dalam Liga Perdana Inggeris musim ini? Lukaku memulakan musim ini dengan momentum yang cukup bagus, namun dia sedang bergelut dengan prestasi semasa sejak kebelakangan ini. Manakala Morata pula mengambil masa untuk menyesuaikan diri tapi dia nampak cukup bahaya dalam beberapa perlawananan terakhir.

Aguero dan Jesus pula terus mengemudi jentera serangan Man City dengan cukup baik. Jadi siapa penyerang terbaik dalam Liga Perdana Inggeris?

The post Lukaku, Morata, Aguero – Siapa penyerang terbaik dalam Liga Perdana Inggeris? appeared first on Stadium Malaysia.

]]>
https://stadium.my/football/53949/lukaku-morata-aguero-siapa-penyerang-terbaik-dalam-liga-perdana-inggeris/feed/ 0 53949
Eric Dier namakan pemain Spurs yang paling bahaya untuk ‘North London Derby’ https://stadium.my/football/53946/eric-dier-namakan-pemain-spurs-yang-paling-bahaya-untuk-north-london-derby/ https://stadium.my/football/53946/eric-dier-namakan-pemain-spurs-yang-paling-bahaya-untuk-north-london-derby/#respond Thu, 16 Nov 2017 08:17:52 +0000 https://stadium.my/?p=53946 Eric Dier telah memberi amaran kepada pemain Arsenal bahawa Christian Eriksen sedang berada dalam tahap kecergasan yang terbaik dalam kariernya. Pemain Denmark itu bukan sahaja bermain dengan baik untuk Spurs malah dia juga berjaya menjaringkan ‘hat-trick’ pada awal minggu ini, untuk membantu negaranya menewaskan Republic of Ireland dan sekaligus melayakkan diri ke pentas Piala Dunia […]

The post Eric Dier namakan pemain Spurs yang paling bahaya untuk ‘North London Derby’ appeared first on Stadium Malaysia.

]]>
Eric Dier telah memberi amaran kepada pemain Arsenal bahawa Christian Eriksen sedang berada dalam tahap kecergasan yang terbaik dalam kariernya.

Pemain Denmark itu bukan sahaja bermain dengan baik untuk Spurs malah dia juga berjaya menjaringkan ‘hat-trick’ pada awal minggu ini, untuk membantu negaranya menewaskan Republic of Ireland dan sekaligus melayakkan diri ke pentas Piala Dunia 2018.

“Situasi ini memang bagus untuk Tottenham kerana dia terus menunjukkan belang. Kita sedang melihat versi Christian Eriksen yang terbaik,” kata Dier menurut laporan Sky Sports.

“Saya harap dia dapat mengekalkan momentum ini. Aspirasi kami untuk hujung minggu ini adalah untuk menang. Itu sahaja,” tambah Dier.

Dier turut mahu melihat pasukannya mengejar Manchester City di persada liga, walaupun dia mengakui bahawa skuad Pep Guardiola layak berada di posisi nombor satu.

“City merupakan pasukan yang cukup bagus dan mereka telah berjaya mencapai tahap yang cukup tinggi setakat ini. Sekarang, kami juga perlu consistent dan mengutip mata dalam setiap perlawanan untuk mengejar City.”

 

The post Eric Dier namakan pemain Spurs yang paling bahaya untuk ‘North London Derby’ appeared first on Stadium Malaysia.

]]>
https://stadium.my/football/53946/eric-dier-namakan-pemain-spurs-yang-paling-bahaya-untuk-north-london-derby/feed/ 0 53946
Jurgen Klopp terlepas sesi latihan Liverpool selepas dimasukkan ke hospital https://stadium.my/football/53942/jurgen-klopp-terlepas-sesi-latihan-liverpool-selepas-dimasukkan-ke-hospital/ https://stadium.my/football/53942/jurgen-klopp-terlepas-sesi-latihan-liverpool-selepas-dimasukkan-ke-hospital/#respond Thu, 16 Nov 2017 07:11:26 +0000 https://stadium.my/?p=53942 Jurgen Klopp mungkin tidak akan berada di tepi padang apabile Liverpool turun padang menentang Southampton pada hujung minggu ini akibat masalah kesihatan yang melanda ketua jurulatih itu. Para pemain mengadakan sesi latihan pada hari Rabu tanpa kelibat Klopp selepas beliau membawa dirinya ke hospital untuk pemeriksaan lanjut. Klopp akhirnya dibenarkan pulang pada hari yang sama, […]

The post Jurgen Klopp terlepas sesi latihan Liverpool selepas dimasukkan ke hospital appeared first on Stadium Malaysia.

]]>
Jurgen Klopp mungkin tidak akan berada di tepi padang apabile Liverpool turun padang menentang Southampton pada hujung minggu ini akibat masalah kesihatan yang melanda ketua jurulatih itu.

Para pemain mengadakan sesi latihan pada hari Rabu tanpa kelibat Klopp selepas beliau membawa dirinya ke hospital untuk pemeriksaan lanjut.

Klopp akhirnya dibenarkan pulang pada hari yang sama, namun Liverpool mengeluarkan kenyataan yang berkata bahawa ketua jurulatih itu mungkin dipanggil semula untuk pemeriksaan dalam beberapa hari akan datang.

“Keadaan beliau sedang dinilai oleh doktor dan akibatnya, Jurgen tidak dapat hadir ke sesi latihan pada hari Rabu. Pada masa ini, Jurgen tidak perlu kekal di hospital dan beliau akan pulang ke rumah pada petang ini. Namun, Jurgen mungkin dipanggil semula untuk pemeriksaan lanjut daam beberapa hari akan datang,” kata kelab Liga Perdana Inggeris itu.

“Pihak pengurusan kelab ingin meminta para peminat untuk menghormati privasi Jurgen, keluarga beliau dan pesakit lain.”

The post Jurgen Klopp terlepas sesi latihan Liverpool selepas dimasukkan ke hospital appeared first on Stadium Malaysia.

]]>
https://stadium.my/football/53942/jurgen-klopp-terlepas-sesi-latihan-liverpool-selepas-dimasukkan-ke-hospital/feed/ 0 53942
Senarai penuh 32 negara yang telah melayakkan diri ke Piala Dunia 2018 https://stadium.my/football/53938/senarai-penuh-32-negara-yang-telah-melayakkan-diri-ke-piala-dunia-2018/ https://stadium.my/football/53938/senarai-penuh-32-negara-yang-telah-melayakkan-diri-ke-piala-dunia-2018/#respond Thu, 16 Nov 2017 06:25:53 +0000 https://stadium.my/?p=53938 Peru telah menjadi pasukan terakhir untuk menempah slot ke Piala Dunia 2018 selepas berjaya meraih kemenangan 2-0 ke atas New Zealand pagi tadi. Ini bermakna bahawa senari 32 negara yang akan bertanding di Russia pada tahun depan telah dilengkapkan dan majlis undian untuk peringkat kumpulan dijangka akan dijalankan pada bulan Disember. Russia, sebagai pasukan tuan […]

The post Senarai penuh 32 negara yang telah melayakkan diri ke Piala Dunia 2018 appeared first on Stadium Malaysia.

]]>
Peru telah menjadi pasukan terakhir untuk menempah slot ke Piala Dunia 2018 selepas berjaya meraih kemenangan 2-0 ke atas New Zealand pagi tadi.

Ini bermakna bahawa senari 32 negara yang akan bertanding di Russia pada tahun depan telah dilengkapkan dan majlis undian untuk peringkat kumpulan dijangka akan dijalankan pada bulan Disember.

Russia, sebagai pasukan tuan rumah, merupakan pasukan pertama yang sah menempah slot Piala Dunia, sebelum pasukan gergasi lain seperti Brazil, Germany dan juga England mengikut jejak langkah mereka.

Piala Dunia 2018 juga akan menyaksikan lima pasukan dari benua Asia buat kali pertama, selepas Australia berjaya menewaskan Honduras dalam perlawanan play-off yang berlangsung semalam. Mereka akan menyertai Iran, Korea Selatan, Jepun dan juga Saudi Arabia.

Namun, Piala Dunia ini akan berlangsung tanpa beberapa pasukan gergasi. Chile dan Netherlands tidak berjaya melayakkan diri mereka selepas disingkirkan di peringkat kumpulan, manakala Itali pula tewas di tangan Sweden pada awal minggu ini.

Grafik di bawah menunjukkan senarai penuh 23 pasukan yang akan bertanding di Russia pada tahun depan.

Kredit Foto: FIFA

The post Senarai penuh 32 negara yang telah melayakkan diri ke Piala Dunia 2018 appeared first on Stadium Malaysia.

]]>
https://stadium.my/football/53938/senarai-penuh-32-negara-yang-telah-melayakkan-diri-ke-piala-dunia-2018/feed/ 0 53938